Trogir
Skandal zbog dodjele lokacija
29.6.2015. 4:06:21h
Sa Čiovskog mosta pogled puca na - šešire i naočale "sve po osam"
Lokacije na kojima su postavljeni štandovi u povijesnoj jezgri Trogira te njihova dodjela korisnicima izazvala je pravi skandal o kojemu se ovih dana priča na svakom koraku.
Top Budapest / flickr.com

Javne kritike započele su još prije dvadesetak dana na sjednici Vijeća Turističke zajednice, kada je turistička djelatnica Anamarija Latinčić prozvala gradonačelnika Antu Stipčića i njegovog zamjenika Radovana Sladu-Šilovića da su od UNESCO-ova grada napravili selo, a Anja Đolo podsjetila kako nered glede štandova nikad nije bio veći te da su od grada napravili Punta Rosso.

Nastavile su se potom i na Gradskom vijeću, kada se predsjednik Vijeća Emil Kursan (HDZ) obrušio na vladajuće da je vidio štandove postavljene u starom dijelu grada, gdje uistinu ne bi smjeli biti, te ga je zanimalo tko i na koji način donosi takve odluke.

Prednost Trogiranima
Žestoko se zakuhalo i među onima koji su Gradu poslali zahtjeve za njihovu dodjelu. Predsjednik Komisije za dodjelu štandova Branko Žarković kaže da je Grad zaprimio 155 zahtjeva ali ima tek njih 34 za dodjelu. Kaže da je nemoguće udovoljiti svima te da je peteročlana komisija kod dodjele gledala da su korisnici iz Trogira.
No, takvo mišljenje ne dijeli većina onih koji su podnijeli zahtjeve te drže da su se štandovi dodjeljivali po “političkom ključu“ i samovolji članova Komisije. Navodno su članovi HDZ-a dobili najviše štandova, čak po nekoliko, i to na atraktivnim lokacijama. Spominju se i neke druge stranke, ali, neslužbeno doznajemo, ipak u manjini.

Inače, ove godine ponovno su se “vratili” štandovi ispred Erste banke u neposrednoj blizini sjevernih gradskih vrata, što je izazvalo posebno ogorčenje građana koji drže da turiste na ulazu u UNESCO-ovu jezgru ne bi smio dočekati pogled na šešire, sunčane naočale te razne kineske proizvode i nekvalitetnu bižuteriju, kao i torbe i kutije prodavača razbacane po podu, već otvoreni pogled na spomeničku baštinu.

Vlast bez vizije turizma
Štandovi su smješteni i pokraj Čiovskog mosta gdje ranije nisu bili, a i tamo turistima i posjetiteljima koji prolaze tim mostom pogled prvo “puca” na proizvode koje smo već spomenuli. Ista slika je i u neposrednoj blizini tvrđave Kamerlengo te parku Fortin pokraj drvenog mosta. Nekoliko štandova stoji pokraj zgrade Grada. Oni su još prazni, a najvjerojatnije će ih popuniti isti proizvodi.

Mnogi se pitaju ima li aktualna gradska vlast viziju turizma u Trogiru i kako je moguće da pokraj milijunskih jahta na rivi stoji ruglo od štandova na kojima se nudi ujednačena kineska roba umjesto autohtonih proizvoda, pa i trogirskog suvenira kojega Grad proteklih dvadeset pet godina uopće nije osmislio.
Igor Ivelić, koji ima uslužni obrt izrade suvenira od bračkog kamena, požalio nam se da radi u Trogiru već osam sezona, i bio je zadovoljan dok je bio na Fortinu, ali je sada dobio štand pokraj zgrade Grada gdje nema “prometa”.

Piše: Gordana Dragan

Cijena po štandu od 1000 do 12.000 kuna
Lokacije gdje su predviđeni štandovi predlaže Komisija za njihovu dodjelu, a gradonačelnik ih odobrava, rekao je zamjenik gradonačelnika Radovan Slade-Šilović. To je opovrgnuo predsjednik Komisije Boris Žarković. Gradonačelnik i dogradonačelnik kažu: Imaš lokaciju, tu i tu, dvije ovdje, tri ondje, osam tamo i mi ih samo dodjeljujemo, rekao je.

Doznajemo kako cijena štanda na rivi za period od 15. lipnja do 15. rujna te ispred Erste banke iznosi 12.000 kuna, parku Fortin 6000 kuna, a pokraj zgrade Grada se nude štandovi za 1000 kuna, no nitko ih neće uzeti.

Trgovci Romi i ljutiti turisti
Osim toga što štandovi stvaraju ružnu sliku Trogira, dodatni problem su i prostori u staroj jezgri koje su privatnici unajmili Romima. Takvih prostora je tridesetak, tako da gotovo nema ni jedne ulice ili kalete u kojoj se na udaljenosti od nekoliko metara ne nalazi više takvih prostora u kojima je ista ponuda - ljetnih haljina, hlača, šešira, tunika i tome slično. Prodavači doslovno “čupaju” turiste za ruke i vuku za “rukave”, što je neprimjereno. Vidio sam jednog Talijana kako se ljuti i kako je rekao da neće više nikada doći u Trogir. Di su gradski čelnici? Briga njih, a meni se srce para, požalio se jedan “fetivi“ Trogiranin koji je rekao da voli svoj grad. “Virujte mi, nikad gore nije bilo. Puno mi je žao zbog toga”, poručio je.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved